Børnesikkerhed - Aluproff
23809
page-template-default,page,page-id-23809,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive
 

Børnesikkerhed

Børnesikkerhed i standard EN 13120

Minimerer kvælnings risikoen for børn

 

Tilføjelsen omkring børnesikkerhed i standarden EN 13120:2014 har til formål at minimere kvælningsrisikoen for børn i op til 3–4 års alderen, der typisk kan forekomme ved brug af endeløse kæder og snore samt optrækssnore. Derfor påvirker standarden udelukkende gardiner, som betjenes med enten endeløs kæde/snor eller optrækssnore.

Kæde- og snorbetjente produkter

 

Som følge af EN 13120 bestemmes betjeningslængden på kæden/snoren af monteringshøjden i kombination med produkthøjden. Tilsvarende vil der fremover medfølge nye komponenter, der gør det muligt at opstramme de endeløse kæder/snore eller opvikle optrækssnorene. Formålet er at sikre sig, at de ikke er til fare for børn.

Når vi kender monteringshøjden

 

I dette tilfælde leveres snoren/kæden i en længde, der slutter min. 150 cm over gulvet på rullegardiner, Duo Rollers, lamelgardiner, plisségardiner og persienner. På kædebetjente plisségardiner vil kæden dog slutte min. 60 cm over gulvet, idet de er udstyret med en kædesamler, der springer, hvis den belastes i tilstrækkelig grad.

Når vi ikke kender monteringshøjden

 

For produkter med en højde under 250 cm leveres kæde/snor i en længde på max. 100 cm, mens produkter med en højde over 250 cm leveres med en kæde/snor i længden: produkthøjde minus 150 cm. På kædebetjente plisségardiner vil kæden dog være max. 2/3 af gardinets højde, idet de er udstyret med en kædesamler, der springer, hvis den belastes i tilstrækkelig grad.

Montage

Kæder og snore skal følge standarden

Endeløse kæder og snore skal ifølge standarden fikseres og være opstrammede. Derfor medfølger der fremover en kæde-/snor opstrammer til disse produkter, der skal monteres for at det installerede produkt overholder EN 13120. På produkter, der betjenes med optrækssnore, skal snorene ifølge standarden kunne vikles op i en højde på min. 150 cm over gulvet. Derfor medfølger der fremover snoromviklere til disse produkter, der skal monteres i en højde på min. 150 cm over gulvet for at produktet overholder EN 13120.

I forbindelse med de reviderede standarder for Børnesikkerhed, har Aluproff udviklet flere løsninger, som overholder de nye krav til beskyttelse imod kvælning på færdigprodukter og specifikke krav til sikkerhedsanordninger integreret i gardinsystemer. Flere steder i verden er der desværre forekommet alvorlige børneulykker med snore fra solafskærmning, nogle med dødelig udgang.

 

Børn ser ikke selv faren ved at lege med snorene, og hvis de kommer til at vikle en snor rundt om halsen, kan det gå så galt, at de kan miste livet ved kvælning. Dette har medført, at flere og flere lande har indført, at producenter og installatører i fællesskab skal gøre alt, hvad de kan for at undgå sådanne ulykker.

 

I de fleste lande er det slutbrugerens ansvar, at loven overholdes, men det betyder, at vi som leverandører, skal give slutbruger muligheden for at overholde loven. Vi skal derfor tilføre produkterne de dele, som der skal til for at undgå ulykkerne.

Modificerede produkter som er blevet designet til af følge den nye standard.

Art 3909: Denne har vi haft i sortimentet et par år. Snor eller kæde føres ind i krogen, som monteres på væggen, således at snor/kæde hænger stramt langs væggen. Dette gør det umuligt for et barn at vikle snoren eller kæden rundt om halsen (iøvrigt undgår man, at snoren eller kæden snor sig vertikalt).

Art 1454: Snorvikleren skal være sikkert fastgjort til væggen, min. 150 cm over gulvet. Snoren / kæden skal vikles om snorvikleren to gange. Hvis man har lange betjeningssnore, skal der anvendes to snorviklere, som skal placeres min. 10 cm fra hinanden.

Art 3021: Denne nye artikel benyttes som kædesamler. Den udløses ved et træk på ca. 3 kg, og vil derfor ”knække”, hvis et barn vikler kæden om halsen og samtidig falder (f.eks. ned fra sofaen). Den er ikke egnet til kædemekanismer med udveksling 1:4, og med kædemekanismer 1:2 kan brugen medføre, at kæden skal være længere end normalt. Samleren kan nemlig ikke køre igennem kædemekanismen. Benyttes til liftsystemer med kassette.

Art 3215: Snorsamler til op til seks snore, med udløsningseffekt ved ca. 1 kg. Ved træk i selve snorsamleren, forbliver alle snorene (op til 6 snore ad gangen) i den glasklare snorsamler. Skulle et barn få hovedet viklet ind imellem snorene, vil snorsamleren let brække midt over, og barnet undgår derved at blive kvalt.

Art 3022: Denne artikel er udviklet til alle liftsystemer. Det er forekommet, at et barn har fået fat i en af hejsesnorene og fået denne viklet om halsen. Produktet er derfor designet til at skulle syes fast forneden på gardinet, hvor det ved en belastning på over 3 kg, vil ”knække”. Herved undgås det, at barnet kan blive kvalt i snoren.

Art 1518: Justérbar snorlås med udløsningseffekt ved 3 kg. Man kender denne anordning fra tasker, hættetrøjer og anorakker. Man kan, med et let tryk på knappen, skabe plads til, at snoren kan justeres op og ned. Når man slipper knappen, strammer fjederen på snoren, og låser dermed. Snorlåsen er testet til ikke at kunne låse mere end et 3 kg træk, og kan derfor med fordel bruges som sikkerhedsanordning på f.eks. liftsystemer, hvor de mange snore skal justeres og fastgøres bag på gardinet.